Iets bijzonders

In Londen zag ik een schilderij, een schilderij van Monet.

Als je helemaal niet van kunst houdt, kan dit toch een eye-opener zijn en lees dan vooral tot het eind. 

Oké..een schilderij van Monet. Nu zag ik daar vroeger als kind helemaal niets in en vond ik het maar slordig geschilder, kloddertje hier en een kloddertje daar. Ik zeg eerlijk dat ik toen nog zonder respect dacht ‘dat kan ik toch ook wel’, helemaal als ik hem van dichtbij bekeek 😉

Ondertussen zie en weet ik veel meer! 

Wat maakt iemand nu beroemd, wat maakt dat de schilderijen van Claude Monet en anderen oude schilders zo bekend zijn geworden? Wat zie je dan, wat is er dan zo speciaal of anders. Wat maakt iets bijzonder dan alleen knap, anders in wat je ziet! We vertellen wel wat iemand zijn beweegredenen waren of zijn, en de beroemdste 10 zijn al even overleden. Jep…allemaal mannen! Waarom is de één nu bekend en een ander niet. Waar zou iemand met een kwast in zijn handen aan kunnen werken, om het te maken tot een echt eigen schilderij. Of het nu realistisch, abstract, Intuitief of lekker vrij geklieder is. 

Ik gaf hier extra aandacht aan tijdens mijn lessen. Met mijn eigen foto’s op verschillende afstanden genomen laat ik zien waar we naar kunnen kijken, en gaan we bovenstaande vragen langs. 

Dit kan er gebeuren!

De cursisten hebben hier direct een positieve schilderreactie op, en is bijzonder om te zien. Er ontstaat een (tijdelijke) extra vrijheid, die in het systeem van ons als mens bv het perfectionistische en/of de angst even los kan laten. Dit kan in het begin van korte duur zijn maar geeft steeds meer ruimte en kan dus ook b.v. angsten en perfectionisme verminderen… En weet je…het is niet eens nodig dat je al kan tekenen en/of schilderen! 

Dit kan schilderen met je doen en ben ik ervan overtuigd dat tekenen en schilderen veel meer doet dan alleen gewoon (leren) tekenen of schilderen. 

Hoe denk jij hierover? 

Annuska

Copyright tekst – foto Annuska

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *