Vuurwerk, Bommen en …

Vuurwerk, Bommen en …

Buiten de agressie en de verschrikkelijke schade van het vuurwerk doet dit veel meer. 

Het is 30 december 2019, de éen-na-laatste dag voor Oud op Nieuw en begint de schade al aardig op te lopen tot diep in de nacht. 

Het geknal en de bommen zijn al veel meer aanwezig dan afgelopen jaren. Niet gewoon wat rotjes, vuurpijlen maar werkelijke bommen die ik zie en hoor afgaan. Het uitzicht naar verschillende grijze wolken en een dikke mist waarin de jonge jongens alle kanten oprennen alsof hun leven ervan af hangt. Dit is dan helaas soms ook wel realiteit en zie een jongen overduidelijk geraakt, niet meer wist waar hij het zoeken moest. Letsel of gehoorschade leek mij het gevolg.

Het begin van de “laatste dag van 2019” lijkt het nieuwjaarsfeest al afgelopen te zijn, dit door de vernielingen en het afval wat er al ligt. Maar we mogen het gelukkig-nieuwe-jaar nog in.

Begin van de middag is het alweer helemaal raak. Een grote brievenbus wordt met post opgeblazen, alle palen zijn de pineut, boompjes worden aangevallen tot in de wortel, een hekwerk met slot is volledig doorgeramd, een reclamebord wordt bewust kapot verbrand, een voordeur van een gebouw krijgt de volle laag inclusief poeder, wegwerkerspaal wordt verbouwd tot bijna niet meer herkenbaar en ligt in een peuter-zandbak. Plastic tassen worden aangestoken en op een speeltoestel druipt het hete plastic. Nieuwe BOMMEN worden nog groter klaargemaakt dan ze al waren, en op alles is er de zoveelste poging om het maar te laten ontploffen. Met rotjes, pijlen en echte bommen, richten ze op elkaar en naar verschillende andere groepjes. Er is agressie en dingen worden bewust kapot gemaakt of in de fik gestoken.

Een groepje onbekende jongeren die met de heftige groep stokers in een onbedoeld vuurwerkgevecht terecht kwamen, heb ik uitgenodigd voor een beker warme chocolademelk..het zijn namelijk kinderen! Ze waren gevlucht… We zijn in gesprek gegaan, spraken over wat er allemaal gebeurde, het gedrag, de bedoeling van vuurwerk, waar kwamen ze vandaan en wat voor plannen hadden ze nog. Naar hun luisteren, een beetje aandacht, mij verplaatsen in de voor hun spannende dagen. Vooral de verwarring en ook hun net ervaren angst hierin. Onduidelijkheid en de vragen over hun leeftijdgenoten en het gevoel dat de maatschappij niet echt meebeweegt en hun ook machteloos stonden toe te kijken. Deze jongeren waren van slag over het soort vuurwerk wat de andere groep had, dat ze zelfs bivakmutsen ophadden en hoe ze beschoten werden en nitraatbommen achter zich aankregen.  

Respectloos, qua veiligheid en van omstanders geen idee, het verzet, de onnodige vernieling, het ‘vluchten’, daar is een rede voor!

Als een groot tv scherm zie ik de vernielingen. Mede vuurwerkstokers worden beschoten, verwarde mensen die doodsbang hun weg zochten, ouderen die een poging doen een gesprek aan te gaan en weer afdruipen en lijkt iedereen machteloos. Het valt mij op dat er geen idee is in een evt gevolg en lijkt elke worp een actie waar totaal geen interesse in het doel is. Mens, voorwerp en omgeving zijn een decor van een heftige film waar ieder zijn eigen spannende rol heeft. 

Grauw, harde knallen, rennende jongeren, agressie en geen oog voor de omgeving, volledig in hun eigen wereld. Op dat moment voelde, zag en bedacht ik mij dat dit een oorlogsgebied lijkt. Wat dit ook moet doen met alle getraumatiseerde mensen en dieren die op een of andere manier al iets hebben meegemaakt. De schrik en angst van elke onverwachte harde klap van verboden vuurwerk…bommen! 

Alles bij elkaar, ik heb dit nog nooit zo heftig meegemaakt! 

Deze jongeren hebben naar mijn mening juist de behoefte hierin gehoord te worden, luisteren we daar echt naar? Dan is er pas een kans op bewustwording. Preventief de aandacht naar vooral ook de ouders van deze jongeren, waarde en normen leren om verder negatief gedrag hopelijk te stoppen. En er direct iets geboden kan worden ipv gevolg meer verzet of hun beleving afpakken. Een mooi en veilig vuurwerk op een centrale plek, de jongeren een taak geven, laten meedenken in een gezamenlijk positief nieuwjaarsfeest!

De hulpverlening heb ik gehoord en gezien, met alle respect. Een aantal politieke partijen leken gevlucht en hebben waarschijnlijk een andere beleving meegemaakt…

2 gedachten over “Vuurwerk, Bommen en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *